Opstellingen en Vruchtbaarheid

Opstellingen en vruchtbaarheid

De eerste keer dat mij werd gevraagd een opstelling te doen over een niet beantwoorde kinderwens moest ik echt even bij mijzelf te rade of ik dat zou doen of niet. Opstellingen en vruchtbaarheid. En dan? Vanuit de gedachte dat elke werkelijkheid er mag zijn en aan het licht wil komen, spreek ik mijn intentie uit geen beloftes te doen en geen verwachting te willen invullen. Verwachting op een onverklaarbare bevruchting of zoiets. Er is een kinderwens bij deze vrouw die niet in vervulling gaat. Ze is alleen gekomen en was niet van plan haar thema in te brengen maar de dag met opstellingen maakt dat ze haar verlangen zo goed kan voelen dat ze de kans toch niet voorbij wil laten gaan.Er is een verlangen naar een kindje met een partner die al vader is.

Kiezen

Ik leg uit dat mijn werkelijkheid is dat een ziel zijn ouders zelf kiest. Dat een ziel van een moeder daar ja op zegt en dat er dan een kind verhuisd van het hart van zijn aardemoeder naar de schoot. De energie van de vader komt via de moeder in het kind. Dus ik start de opstelling met een representant van de vrouw, de man en “de ziel die een schoot zoekt”. Er is meteen te zien dat de moeder deze ziel al heeft gevoeld en toestemming heeft gegeven om doorgeefluik van leven te zijn. De representant van de ziel die wellicht onderweg is heeft steeds contact met de toekomstige moeder. De hapering zit bij vader. Er is contact maar er staat wat tussen. Ik zet representanten neer voor wat er tussen staat. Dat worden 3 representanten.

Oud en nieuw

Systemisch is het zo dat “het oude” erkend moet worden voor er plaats is voor “het nieuwe”. Als iemand is gescheiden is zijn plaats niet meteen in zijn nieuwe gezin. De plaats als vader blijft in zijn eerste gezins- systeem. Wat hier in deze opstelling nodig is, blijkt een soort van “toestemming” van de kinderen uit het eerste systeem. (Ik heb uit andere opstellingen over onvruchtbaarheid tal van andere belemmeringen gezien.) Door een 2e systeem te starten is deze vader in een onzichtbare verstrikking terecht gekomen. Hij is gescheiden van de moeder van zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk, maar zijn loyaliteit ligt nog bij zijn kinderen daar. Er ontstaat proceswerk op zien en gezien worden.“Ook als ik hier ben blijf ik altijd jullie vader, en jullie zijn voor altijd mijn kinderen. Mijn eerste 3 kinderen. “ De eerste 3 kinderen geven makkelijk ruimte aan vader om zijn hart te volgen en naast zijn 2e vrouw te gaan staan. “Ook op deze plek ben ik voor altijd jullie vader, in liefde.”

Proceswerk

Tijdens dit proceswerk is de representant van het “nieuwe kind” met de rug tegen de benen van moeder aan gaan zitten. Als het daar zit kan het zijn vader zien. En vader kan voor het eerst contact maken met zijn toekomstig kind in zijn 2e huwelijk. Ik hoor later dat de IVF pogingen zijn gestopt.

En ik ontvang een geboortekaartje.

 

 

Share this post
  , , ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.