Is moederschap maakbaar?

Is moederschap maakbaar?

Het heeft me geraakt. Het programma over babyfabrieken. Snowflakes in me, Sneeuwvlokjes in mei/mij. Met verbijstering en ontzag heb ik een week of 2 geleden gekeken naar een documentaire op tv over vruchtbaarheidsklinieken in Amerika.  En de handel die daarmee gepaard gaat. Ik zag vrouwen vertellen over de weg van de kinderwens in hun hart naar de pijnlijke realiteit van IVF en andere technieken als dat niet op een gewone manier wilde lukken. Moeder worden lijkt tegenwoordig maakbaar. Terwijl volgens mij de succes cijfers voor IVF liggen op 15% kans per poging, ontwikkeld zich een weg verder.Of misschien wel terug, het is maar hoe je het bekijkt. De weg naar ICSI en de weg naar gebruik van donor vaders en moeders.

De mond gesnoerd door vlokjes

Veel mensen zullen mij nu de mond willen snoeren omdat ik makkelijk praten heb met een paar fantastische eierstokken waarbij ik mijn eitjes altijd voelde vallen, en een schoot die drie prachtige mensen heeft voortgebracht. En een lijf dat zelfs na een definitieve sterilisatie, er in slaagde nog een bevruchting tot stand te brengen. En de verwarring die daarmee gepaard ging. Het vruchtje kwam niet verder dan mijn linker eileider en in mijn hart kreeg dat kindje een plek, maar gelukkig heb ik het niet hoeven baren. Het moederschap kent zijn grenzen. Er is een  onmetelijke ruimte in mijn levendige moederhart, maar ik vond 3 kinderen eigenlijk voldoende. Terug naar de docu. Alles verlegt zijn grenzen, de grenzen van verlangen naar het gevoel recht te hebben op, en de grenzen van maakbaarheid. Wat me het meest raakte was dat niemand,  werkelijk niemand zich ergens  af vroeg wat voor consequenties er zijn voor de kinderen die uit de maakbaarheid, diepvries, laboratoria voortkomen. Dat er een soort roes van “ het gaat lukken, het MOET lukken “ontstaat, en alle grenzen vervagen. 

Van sneeuwvlokje tot embryo

Er zijn bedrijven die gebruik maken van die maakbaarheid. Die jonge vrouwen de kans geven eicellen te doneren zodat een vrouw die ze zelf niet aanmaakt, wat altijd een oorzaak en een reden heeft in haar systeem, toch een kind kan krijgen.Een deel van de docu ging over deze vrouwen, die in hun vroege twintig jaren geld krijgen voor het doneren van erfelijk materiaal.Deze vrouwen werd geleerd dat ze zichzelf konden stimuleren met hormoon injecties om zoveel mogelijk eitjes per maand te produceren. Er waren vrouwen bij die zich bijna dood hadden gestimuleerd. Er was bij een meisje van 25,  die 45 eitjes  had geoogst. Ongelooflijk. Ze had daarna verschillende herseninfarcten en zelfs een bloeding gehad. Bijwerking van dat soort stimulerende middelen. Ze kwam jaren later in beeld en kon zelf geen kinderen krijgen, terwijl ze er wellicht ergens 45 heeft rondlopen die genetisch voor de helft van haar zijn. En nu dit lot. Een ander jonge vrouw had een gynaecologische kanker gekregen en dus zelf ook geen kinderen, vanwege de inname van hoge dosis medicatie om eitjes te doneren. Vrouwen die wel via eigen eitjes embryo’s hadden laten maken in een lab en succesvol moeder waren geworden hadden gewetensnood gekregen. Zij hadden een soort van schuldgevoel en zochten een manier om de ingevroren embryo’s te laten implanteren bij vrouwen die  ook niet vanzelf moeder konden worden. Iemand heeft daar een gat in de markt mee voorzien en de firma Snowflakes op gericht.

Sneeuwvlokjes

Snowflakes zijn de ingevroren embryo’s, die soms decennia in de stikstof worden gestopt (en in hun ontwikkeling) tot er een vrouw een kinderwens heeft.Trots liet een van de dames, de eigenaar van een container met Snowflakes foto’s zien van de gedoneerde embryo’s. Er was een bankstel  vol met kinderen die allemaal identieke familie van elkaar waren, alleen werden sommigen van hen door andere gezinnen opgevoed. Omdat ze in de buik van een ander moeder tot leven waren gekomen. Niemand vroeg zich af wat dat echt deed met deze kinderen. Niemand vroeg zich hardop af welke prijs hiervoor wordt betaald, en welke levensvragen er zouden kunnen zijn voor deze kinderen. Het maakbare vader en moederschap stond voorop in elke overweging. Er was een telefonisch interview te zien met mogelijke ontvangers van een Snowflake. Welk ras gewenst was, welke opleiding?

Verbijsterd ben ik en de Snowflakes blijven dwarrelen in mijn hoofd. Terwijl ik kan zien dat moederschap en het verlangen naar een kind echt van belang kan zijn voor levensgeluk. Maar dat niemand zich af vraagt welke processen er in een kind leven die van Snowflake transformeert naar mens dat heeft me echt geraakt. Leven zoals het komt is volgens mij de bedoeling.  Er zullen desondanks, of dankzij, echt Snowflakes zijn die daar energetisch last van zullen hebben volgens mij.

De volgende vragen poppen in mij op:

  • Wat betekent het dat je door de actieve  invloed van dokters en medische molens tot embryo wordt gebracht en dan 10 jaar gestopt wordt in leven voordat je in een baarmoeder terecht komt?
  • Wat betekent het dat er anderen uit jouw systeem in die staat van “zijn” blijven,  ga je daar als ontdooide Snowflake in je hart naar op zoek?
  • Wat is het effect dat niemand zich afvraagt wat het voor gevolgen heeft dat er van buitenaf wordt gemanipuleerd tot leven?
  • Wat betekend het dat je systeem is verdeeld in leven en niet leven?
  • Wat wordt er eigenlijk gediend in dit soort procedures, welk systeem is het meest van belang, de arts, de wetenschap, de voortplantend, of de kinderen die wel of niet geboren worden?
  • Wat zou het kind zeggen als het een stem had in dit proces?

Er is een verlangen in mij om dit soort processen anders te bekijken. Te bevoelen eigenlijk. Ik heb in mijn workshops systemisch werken laatst een opstelling mogen doen over dit onderwerp, en ik heb de blinde vlekken en het verlangen gezien. Ik ging zelf van oordelen naar verwondering. Maar mijn hart roept om podium mensen op een andere manier naar dit soort processen te laten kijken. Met oog voor de echte prijs die ervoor wordt betaald, en oog voor wie die rekening uiteindelijk onder zijn neus krijgt. Zodat er gevoeld kan worden waar het echt helemaal klopt. Voor moeder, vader, kind, en het systeem dat zij dienen.

Share this post
  , , ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.