Relatieopstellingen, hoe dan?

Relatieopstellingen, hoe dan?

Aanmeldingen voor mijn workshops hebben allerlei redenen. Er is denk ik, maar ik ben me bewust dat ik dan vertel vanuit mijn eigen referentiekaders, niemand die zich echt vreugdevol opgeeft voor deelname. Mensen staan vaak met hun rug tegen de muur van hun eigen werkelijkheid. En verlangen vooral naar licht aan het einde van hun tunnel. Dat maakt dat er een opening komt om eens zonder ratio, maar vanuit een andere invalshoek naar levensvragen te kijken. Eenmaal over die drempel, komen ze vaker terug of adviseren ze anderen om eens deel te nemen om een opstelling te komen doen. Door de jaren heen komen er allerlei thema’s voor opstellingen bij. Relatieopstellingen, Burn-outopstellingen, Vruchtbaarheidsopstellingen. Relatieopstellingen, hoe dan?

Loslaten van oplossing en wat erna komt

Omdat ik echt in het hier en nu een opstelling doe op basis van het verlangen van mijn klant, die vaak met bibberende knieën deelneemt aan mijn dag, verbaas ik me ook elke keer weer. En dwingt dit werk mij om interpretaties steeds meer los te laten. Soms doet een koppel bijvoorbeeld een opstelling over hun leven samen en wekt de heftigheid van het beeld dat zich laat zien de indruk dat het huwelijk of het leven samen echt voorbij is. De waarheid die zich echter ontvouwd na een sessie in de groep kan een heel ander beeld laten zien! Daar waar helder is wat verbindt en wat gescheiden heeft, kan er opnieuw een verbinding ontstaan. Het lijkt waar, dat de relatie zoals hij was voorbij is. Maar er kan als er in het hart nog beschikbaarheid voor de ander te voelen is, een nieuwe verbinding ontstaan. Die voorbij het hier en nu komt. Het is namelijk mogelijk om elkaar met nieuwe ogen te zien. Of om elkaar in liefde los te laten.

Ontmoetingen op de wond

Wat kan gebeuren in het leven van 2 mensen is dat zij elkaar als jongvolwassenen ontmoeten vanuit de pijn en de onvermogens die ze beiden meenemen uit het gezin van herkomst. De zoon met een afwezige vader, door welke oorzaak dan ook bijvoorbeeld een  drank of  drugsverslaving,  die zoon kan zich ontwikkelen tot helende bron voor zijn moeder. Hij kan ongemerkt de man worden in haar leven.  En daarmee groeit hij zelf niet op tot de man die hij zou kunnen zijn. Hij ontwikkelt een radar voor alle vrouwen om hem heen die ook een leegte in hun leven ervaren.  Waardoor hij zich als een soort van Robin Hood steeds opnieuw als redder in de relatie stort. En daardoor geen eigen kleur ontwikkeld. Geen eigen persoonlijkheid. Stel dat een vrouw een ontbrekende vader heeft. Doordat haar ouders vroeg zijn gescheiden en er een onderbreking is in het contact  met de vader. Dan heeft zij geen vader die veiligheid heeft gebracht en haar de wereld heeft laten zien. Dan ontwikkeld zij een verlangen om een redder te hebben naast zich. Dat lijkt een mooie match maar het risico is dat er geen volwaardige relatie ontstaat. Zodra een van deze beide partners wel het verlangen vindt om volwassen te worden en de wond van het onvolledige vader en moederbeeld wil helen. Dan past de redder niet meer in haar leven. En dan heeft de relatie een uitdaging. De uitdaging om te kijken of de twee mensen die de relatie vanuit de wond zijn aangegaan, onbewust, een nieuwe fase in zouden kunnen gaan. Een vitale relatie, waarbij de man en vrouw rollen in alle volledigheid tot hun recht mogen komen. Met alles wat daarbij hoort.

Na de opstelling

Een opstelling resoneert vaak niet in je hoofd maar in je hele wezen. Daarom is het van belang om je wezen de tijd te geven om het beeld te laten zakken. Dus geen uitleg, geen napraat. Even niet over hebben, als je die stap hebt gezet. Het is ontzettend moedig om een opstelling over de relatie te komen doen. De uitkomst ervan is namelijk niet voorspelbaar. Vaak willen vrouwen een opstelling doen en komen de mannen mee, omdat ze wel het verlangen hebben tot een oplossing te komen. De oplossing is een oplossing die van tevoren niet te voorspellen is. Wat het vraagt is liefdevol meebewegen.

Niet romantisch

Een relatie heeft een ziel. Deze ziel stemt op het moment van de ontmoeting in met de relatie. En alles wat daarin beklonken ligt. Hoe lang de relatie duurt, welke persoonlijke groei eruit mag komen. Hoe lang deze relatie gaat duren, of er leven in doorgegeven gaat worden. Welke thema’s er in deze relatie uitgeleefd gaan worden.

Mensen ontmoeten elkaar en in die ontmoeting scannen zij onbewust af welke heling er kan plaats vinden in deze relatie. Welke sleutels ervan in het systeem van de ander verborgen liggen. Natuurlijk spelen er in leven en samenzijn allerlei andere dingen af, seksualiteit, humor, aantrekkingskracht, spirituele en rationele groei. Alles mag er zijn. Maar de onderstroom, die bepaald welke kant het op mag.

En de echte liefde. De liefde die toestaat, vasthoudt, en loslaat.

Alles is liefde.

 

 

Share this post
  , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.