Legacy van een moeder, wat laat jij achter?

Als moeder laat je sporen na, als vader ook natuurlijk. Je zou nu enkel aan je nakomelingen kunnen denken, maar er is meer. Legacy: het is interessant om dat in een groter (systemisch) perspectief te zetten. Uit te zoomen op de familie waaruit je voortkomt. En dan te kijken of er nieuwe Legacy’s ontstaan of dat we alleen maar bestaande patronen blijven kopieëren. Wat is de legacy van een moeder?

Eenvoud

De eenvoud van het in patronen denken spreekt mij aan, jou ook? Mijn patronen aan de kant van beide ouders gaan volgens mij over overlevingsdrang. Over jezelf niet klein laten krijgen. Over wat het leven in petto had en waar we vooral niet aan kapot zijn gegaan.  Mannen hebben misschien andere thema’s dan vrouwen. Maar aan mijn beide kanten is er een enorme overlevingsdrang en altijd door willen gaan. Stel dat je als jonge jongen je moeder verliest, als je 14 bent en dat overkomt je dan vergaat je wereld, dat kan niet anders. En dan word je vanaf dat moment een overlever. Stel dat je vader een Duits werkkamp heeft overleefd en terug komt als een andere mens, en vanaf dat moment minder of anders beschikbaar is voor jou, dan word je een overlever. 

Vrij?

Ik dacht altijd dat ik vrij was, maar in het groter en volwassen worden zag ik de patronen.  De patronen aan de kanten van mijn moeder en later  zag ik ze ook bij mijn vader. Grote thema’s in families geven grote trauma’s mee. Ik ben me daar steeds meer bewust van geworden en later heb ik er mijn vak van gemaakt. Mensen mee te nemen in het ontrafelen van hun patronen uit het systeem van herkomst. Het werkte ont-wapenend in mijn eigen leven en het is ontroerend om te zien wat er gebeurd bij de mensen die in mijn praktijk komen.  De eenvoud ontroerd mij diep.

Ont-wapenen

Mensen die bij me komen zetten zich vooraf een soort van schrap om hard te komen werken aan hun problemen. En dan is er de eenvoud van het ordenen en ontrafelen en ont-wapenen. Bij het afdoen van de wapens komt de bevrijde mens in beeld. Zo zie ik in de ogen van een mens zijn eigen werkelijkheid in een flits veranderen. Vaak lichter worden ook. Als die werkelijkheid helemaal gezien wordt kan er acceptatie komen. En dan kunnen er stappen gemaakt worden naar het maken van nieuwe patronen en wat werkt voor hen in het hier en nu. En waar ze zelf ouder zijn kunnen ze dat weer meenemen naar hun eigen kroost.

Geen kroost?

Als er geen kroost is om wat voor reden dan ook, jezelf voortplanten is tegenwoordig naar mijn idee een bewustere keuze, is er dan geen Legacy denk je? Natuurlijk wel! Levensenergie kent zoveel vormen. Oprah heeft geen kinderen grootgebracht van zichzelf maar haar liefde en helderheid veranderde de wereld. Legacy is wat je doorgeeft en in het licht zet. De waarheid die je uit durft te spreken en die een ander een nieuwe blik geeft. Het boek dat je schrijft en dat de wereld van de ander mooier maakt. Het is niet beter of slechter dan het doorgeven van het leven aan een nieuwe mens.

Doorgeefluik

Legacy is dat wat je toevoegt aan het grotere geheel en wat dat geheel nog completer maakt. Je intentie, je liefde, je gedrevenheid die jou doorgeefluik maakt voor dat wat je vertaald naar buiten. Legacy is wat door jou heen naar de aarde komt. Dat wat jij te ontvangen hebt om door te geven aan het grotere geheel. Dat wat je hoort in je dromen. Dat boek dat uit je vingers valt, de liefde voor een bepaalde doelgroep, dat wat je roept. Dat wat alles met elkaar verbindt.

Je legacy is ook op zoek naar JOU!

Share this post
  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.