Is zwijgen liefde?

Is zwijgen liefde?

Ze mailt me in het Engels dat ze graag voor een een op een sessie bij me komt. In de mailwisseling die volgt geeft ze aan dat ze niet naar een groepsworkshop wil komen. Want ze kan niet spreken. Ze komt binnen en gaat zitten. Het wordt heel stil. Ik leg wat uit over mijn werkwijze maar merk in mijn lichaam dat ik ook zo min mogelijk woorden wil gebruiken. Dat is ongebruikelijk, voor wie mij kent.

Verlangen

Ik vraag haar of ze wel hardop haar verlangen in een woord wil zeggen. Ze zegt: Ik wil kunnen spreken. Kijkend naar haar en voel ik haar stilte. Ik vraag haar of ze naast me kom zitten, en ik zet een groene stoel tegenover ons. Ik vertel haar dat de stoel een stoel is, die maakt dat je kunt praten. Maar dat ze ook gewoon naast mij mag blijven zitten. Ik vraag haar wie ze eert als ze zwijgt. En aan wie ze de liefde verklaard als ze een andere beweging volgt, en wel op de praatstoel zou gaan zitten. Ik voeg eraan toe dat ik allebei de bewegingen goed genoeg vind. En niet bewegen ook.  “Is zwijgen liefde?” vraag ik haar. Ze zwijgt.  Na een stille 3 kwartier gaat mijn pianomuziekje aan en is de sessie voorbij. Ze bedankt me voor de sessie.

Van stilte naar huilen

De 2e keer, een week of 3 later, zet ik voor ze komt 2 stoelen naast elkaar waarin wij gaan zitten en de groene stoel staat er ook weer. Ze zwijgt en komt naast me zitten. Begint onbedaarlijk te huilen. Tot 2 keer toe gaat ze staan en zet ze een stap richting de groene praatstoel. En gaat zij weer terug naast mij zitten. Na een uur bedankt ze mij weer voor de sessie.

Van stilte naar verlangen

De 3e keer dat ze komt gaat ze meteen op de groene stoel zitten. Ze vertelt waar ze vandaan komt, in een Engels – Pools accent. En ze spreekt het verlangen uit te spreken. Maar toch komen er geen woorden. Ik nodig haar uit een tafelopstelling te doen, met Play-mobiel poppetjes. Ik vraag haar, om haar huidige situatie neer te zetten, en een waar ze graag naar toe wil. Als ze de poppetjes heeft neergezet vraag ik haar om haar land van herkomst neer te zetten. Polen. Ze zet zichzelf meteen dichtbij dit land. En huilt onbedaarlijk. Als de tranen op zijn is het uur weer voorbij. Ze wil geen nieuwe afspraak meer maken. Ik krijg de week erop een mail waarin ze mij bedankt voor het accepteren van haar zwijgen. Haar hart heeft gesproken en ze gaat terug naar haar land van herkomst. Ik word er stil van…

Share this post
  , ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.