Huilen of horen?

Ze is helemaal op als ze bij me op consult komt. Het eerste waar ze over begint is dat ze op is en al 4 jaar niet slaapt. Reden daarvan is dat ze een zoontje heeft dat al 4 jaar huilt, sinds zijn geboorte.Graag deel ik dit herkenbare verhaal zodat andere moeders er misschien ook wat aan hebben. Soms is het verhaal van de ene mens de heling voor de ander. Huilen of horen?

Ode aan orde

Ik hoor haar aan en krijg onderweg als ze vertelt met veel emoties af en aan kippenvel op mijn knieën. Dat is voor mij het signaal dat dat onderwerp als eerste aan de beurt mag komen. Dat ze veel heeft zijn we snel eens. Dat ze handvatten nodig heeft voor het verhaal met haar kindje ook. En zo ordenen we haar berg met alles wat haar overmeesterd samen. Hoe simpel kan het zijn.

Bom of besef?

In de tafelopstelling die we doen leggen we vormpjes neer voor haar huidige gezin. Haar twee kinderen zijn van een donor. Dat woord past systemisch niet als het over kinderen gaat. Die hebben namelijk 1 vader en 1 moeder. Soms komt alleen het erfelijke materiaal in beeld van die vader. Maar de kinderen zijn half hun vader en half hun moeder. Deze twee essenties erkennen maakt de kinderen heel. Dat slaat in als een bom. Ik nodig haar uit een moment te kiezen als deze bom weer rust heeft gebracht, om een tekening te maken met haar kinderen. En dan een boom of iets te tekenen die hem vertegenwoordigd. En ik nodig haar uit om de liefde en dankbaarheid die ze heeft voor deze onbekende man een plaats te geven in haar eigen kloppende moederhart.

Papa is er ook

Na twee weken komt ze weer en het wonder is geschied. Voor het eerst in 4 jaren slaapt het zoontje rustig door en zijn zijn huilerige buien ook echt een stuk minder. Ze heeft een brief geschreven in haar schriftje, aan deze man die haar zoveel heeft geschonken. Hiermee heeft ze rust gebracht in haar eigen hart. Ze beseft hiermee ten volle dat zij vader en moeder tegelijk is van deze kinderen. Ik zie in haar een moedige moeder om dit zo oprecht aan te gaan. Het ordenen is begonnen. De weg naar een liefdevol leven met de vader in het hart erbij ook.

Nee tegen deze man is nee tegen dat kindje. Daar zou ik ook van gaan huilen.

Share this post
  , ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.