Familieruzies tussen broer en zussen? Wat is jouw plek?

Familieruzies tussen broer en zus, wat is jouw plek?

De vraag waarmee mijn mevrouw naar mijn zondagse workshop familieopstellingen komt, blijkt een last te zijn waar ze van af wil. Ik heb altijd ruzie met mijn broer en zus. Ik kan niet met ze in contact zonder in een conflict terecht te komen. Ze vinden mij een raar mens, ik doe alles anders dan zij. Ik ben de vreemde vogel in dit nest, en daar heb ik last van. Ik wil dat opgelost hebben. Er is een familieruzie tussen broer en zussen. Ik kan mijn plek niet vinden.We stellen op. Ze kiest representanten uit voor alledrie: zijzelf, broer en zus. Wat meteen helder is: het is een 1 -tweetje. Broer en zus zien elkaar en zij staat erbij en als ze een stap naar een van de twee naar voren doet, dan beweegt iedereen. Net zo lang tot de 1 -twee weer helder en zichtbaar is. En zij daar buiten valt.

Ruzie of ruis

Opstellingen gaan over ordenen. Ik orden haar systeem door ook representanten neer te zetten voor de ouders. Er is afstand tussen hen te zien.    Op de vraag hoeveel kinderen er in totaal zijn voor de moeder is er een ander antwoord dan op diezelfde vraag aan vader. Vader had hiervoor een huwelijk met twee kinderen. Ik leg vloerankers neer voor het representeren van deze zoon en dochter. Vader had ook nog een kind na dit huwelijk, met zijn volgende partner. Ook dit kind, deze dochter krijgt een vloeranker. Mijn klant zit zachtjes te huilen aan de kant. Ik vraag haar of ze haar eigen plaats in wil nemen in de opstelling. Ze staat op en gaat tegenover alle kinderen naast de moeder staan. Representant van moeder haalt opgelucht adem. Ik vraag haar wat het verhaal is met haar ouders. Vader verliet het gezin na de geboorte van het laatste kind dat hij heeft met deze moeder. Mijn klant was toen 4 jaar. Vader verdween en heeft nooit geen contact meer gehad met dit gezin. Mijn klant huilt en lijkt niet meer te kunnen stoppen.

Alle broers en zussen

Als ze wat rustiger is vraag ik haar op haar echte eigen plek te gaan staan in de rij met kinderen. Ik laat de ouders aan hun kinderen zeggen het hoeveelste kind ze zijn. Dat verhelderd enorm. Voor de vader is zij het 4e kind, de 3e dochter. Voor de moeder is zij het 2e kind en de eerste dochter. De kinderen die haar broer en zus zijn in dit systeem, dit huwelijk, moeten even wennen dat hun zus zich bij hen voegt, en zij ook. Aan het eind van de opstelling is er rust. Misschien komt er de komende tijd acceptatie.

Alles is liefde

Er ontstaat een gat tussen vader en moeder omdat vader verdwijnt. Als jij als het ware je moeder overeind gaat houden met al je liefde, ook al ben je pas 4, dan geef je je kind zijn soort van op. Als ouders uit de tijd zijn en je wilt je opnieuw verbinden met je gezin van herkomst dan vergt dat hartenmoed. En de erkenning dat alles liefde is. En een opstelling helpt om opnieuw te ordenen. En dan de plaats in te nemen die echt van jou is.Ik vraag haar het beeld mee te nemen en een foto te vinden van vroeger waar ze als drietal opstaan. En daar eens een kaarsje bij te branden. Wellicht helpt het haar te wennen aan haar eigen plek.

Share this post
  ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.