Angst en woede in systemisch perspectief

Angst en woede in systemisch perspectief

Heb je ooit een kind geboren zien worden dat meteen boos of bang was? Moeders vragen zich vrijwel meteen af wat zij verkeerd hebben gedaan als een kind extreem boos of bang is. Ik nodig jou uit om op een ander manier naar die symptomen te kijken. Angst en woede in systemisch perspectief. Wat is de boodschap erachter? Welk verhaal moet opnieuw worden verteld?

Familieverhalen

Elke familie heeft een verhaal, een familiegeschiedenis. Daar zitten vaak op het eerste gezicht mooie verhalen in, die met liefde aan volgende generaties worden doorgegeven.  Dat waar we trots en dankbaar voor zijn vertaalt zich makkelijk in mooie verhalen. Maar…tussen de regels door zijn we vaak meester om de verhalen niet compleet vrij te geven. Soms weten we zelf het hele verhaal niet omdat het ons ook niet helemaal is verteld. Datgene waar niemand trots op is, wordt niet graag meegenomen naar verhalen op feestjes of partijen. Omdat het in de laag eronder gaat over onverwerkte zaken, onvermogen en leed.

Thema en trauma

Soms is er een oude wijzere oma of opa die als je de ruimte neemt om een op een met ze te gaan zitten, verhalen prijsgeeft die er ook toe doen. En als je die opa of oma niet meer hebt is het interessant om met een liefdevolle nieuwsgierige blik te kijken naar thema’s die steeds terugkomen in families. Het loont echt de moeite om uit te zoomen op een thema, in gedachten jezelf om te draaien naar de familie waar je vandaan komt en intuïtief te voelen waar een thema is begonnen.

Angst en woede

Angst en woede worden vaak niet zo letterlijk omschreven omdat het de thema’s zijn waar een hoge prijs voor is betaald. Niemand is er trots op dat ze er zijn en een grote rol hebben gespeeld. Maar die verhalen doen er wel degelijk toe. Ze vinden in hun verborgenheid een vorm die wel acceptabel is. Door bijvoorbeeld lichamelijke klachten te worden. In onze buik huist angst en woede. Er zijn mensen die “erfelijke” buikklachten hebben, die soms onverklaarbaar lijken te zijn. Dat is aan aanwijzing voor niet vertelde verhalen over angst en woede.

De oogst van onderdrukking

Woede kan van alles bij zich dragen. Wat als ik als jong kind een ouder verlies? Dan wordt er een zaadje gepland voor angst en woede. Om het niet willen en kunnen  aanvaarden van het lot.Wat als er een opa in een Duits werkkamp heeft gezeten? Onderdrukking heeft ervaren en dingen heeft gezien die blauwe plekken geven op de ziel? Zaadje voor angst en woede. Wat als angst een andere stem zou hebben? Welk verhaal zou er dan nog verteld worden dat in jouw systeem van herkomst uit het familieboek is gescheurd? Heeft angst en woede een stem in jouw familiegeschiedenis? Kun je de boodschap vertalen naar dat dat betekent in jouw leven?

Share this postGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.